Barion Pixel

NKZ Magazin

blogg

Molnár Ferenc születésének 145. évfordulóját ünnepeljük 2023. január 12-én.

 Mit érdemes tudni róla azon kívül, hogy megírta A Pál utcai fiúk című regényét 1906-ban?

 Ennél azért színesebb az ő életútja. 5 érdekességet összefoglaltam abból, amit az életrajzából tudni lehet:1. Molnár Ferenc születési neve Neumann Ferenc, külföldön gyakran Franz Molnar, Budapesten született, Józsefvárosban, német-zsidó polgárcsaládban, de halála már New Yorkban érte.

2. Műveit világszerte előadták, az 50. születésnapját fényes keretek közt a New York-i Broadwayn ünnepelték, akit az Egyesült Államok elnöke, Calvin Coolidge személyesen is fogadott a Fehér Házban.

3. Középiskolás éveiben már aktívan újságírónak készült, de a szülei nyomására 1896-tól egy évig a genfi egyetemen, később Budapesten jogot tanult.

4. 1906-ban írta meg mindmáig népszerű, A Pál utcai fiúk című regényét, amely a pesti gyerekek olykor vidám, olykor szomorú életét ábrázolja, de előtte már voltak nagy feltűnést keltő művei: szatirikus regénye, Az éhes város, Egy gazdátlan csónak története című lírai kisregénye, első önálló színpadi műve, A doktor úr.

5. Az első világháború alatt Galíciában volt haditudósító, az Egy haditudósító emlékei című könyve 1916-ban ezekből az élményekből született.

Érdemes végigolvasni színes, drámai fordulatokban bővelkedő életrajzát további érdekességekért, amelyben magánéletéről is igen sok szó esik. Feleségeiről, depressziójáról, lelki vivódásairól is található bőven információ a világhálón.
 A címben szereplő jelzőkkel Ady Endre ruházta fel Molnár Ferencet, szerinte varázslatos, nagyszerű ember, akiben nyolc író lakik.