Barion Pixel

NKZ Magazin

nkz_blog_3

Egyszer volt, hol nem volt… No, de honnan indult? Bizonyára mindenki hallotta már gyermekkorában ezt a népszerű mesekezdést, és még sok másikat is. A népmesék világa, cselekménye és fordulatai már gyermekkorunktól kezdve rabul ejtenek bennünket.

A népmesék az élet nagy kérdéseivel foglalkoznak, feldolgozzák a világ teremtését, mi a jó és mi a rossz, mi a helyes és mi a helytelen, mitől lesz valaki boldog, netán boldogtalan. A mesehős mindig útnak indul, megy, mendegél, amíg egy…. keresztúthoz nem ér, ahol biztosan választás elé kerül. Döntést kell hoznia, az úton többször is, de soha nincs egyedül. Általában van segítsége, barátok, jótevők kísérik az úton, illetve biztos lehetsz benne, hogy rosszakarók is megkörnyékezik.

Olyan, mintha minden, ami körülvesz bennünket, mindaz, ami történt már velünk, minden momentum, amelyre az emberiségnek valaha is emlékeznie kell, kódolva lenne ezekben a népmesékben. Mondhatnánk úgy is, hogy a kollektív tudat beágyazódott a népmesékbe.

Segítenek feldolgozni a gyermekkor nehézségeit, a felnőtté válással járó küzdelmeket és megmutatják, hogy bármennyire is nehéznek tűnik, a végén minden jóra fordul. A boldogság elérhető, a jó elnyeri a jutalmát, a rossz büntetése sem marad el soha.

A népmese nem más, mint a lelket tápláló nektár. Mindenkinek szükséges van rá, és a senki nem nőhet fel nélküle. Olvassuk hát el gyermekeinknek a kedvenc népmeséinket, és fedezzünk fel együtt még el nem olvasott történeteket!